Detaljerad beskrivning av Vikaskogs egendom

Fastighetsbeteckning
Lindhult 1:4 Töreboda kommun
 
Allmän information
 
Pris
12 500 000 SEK

Förvärvstillstånd krävs
Ja
Gatuadress
Beateberg Lindåsen 11-13
Ort
Moholm
Kommun
Töreboda
Taxeringsår
2020
Taxeringsvärde byggnad
573 000 SEK
Taxeringsvärde mark
1 809 000 SEK
Totalt taxeringsvärde
2 382 000 SEK

 
Objektkategori
Lantbruk
Fastighetsuppgifter
Areal: 33.9937 ha
Beskrivning
Fastigheten har del och fiskerätt i Lilla Skogssjön. En bäck rinner genom fastigheten. Det finns flera dammar, bland annat en fiskedamm.
God jakt på älg, vildsvin, rådjur, dovhjort mm och fiske i egen damm och i Lilla Skogssjön.

Byggnader

Huvudbyggnad (Herrgården)

Huvudbyggnad är en mycket vacker arkitektritad byggnad i funkisstil på tre plan med praktisk planlösning, mycket ljus och vacker utsikt från alla fönster. Ett halvcirkelformat fönsterparti på ovanvåningen och grundplanet ger en tilltalande atmosfär till sällskapsutrymmen.
Varje plan är på ca 400 kvm. Byggd 1947, ombyggt och totalrenoverat 1986-87. Därefter fortlöpande varsamt renoverad och moderniserad. År 2007 byggdes ett nytt pentry och ett nytt badrum på mellanplanet.
Suterrängplanet är byggt i sten/betong, mellanplanet och ovanvåningen har träkonstruktion. Huset uppvisar hög kvalitet när det gäller materialval och hantverksutförande.
Huvudbyggnaden har en brandtrappa på södra gaveln. Nytt tjärpappstak anlades 2009. Ny träpanelfasad 2017. Fortlöpande underhåll av fönster och dörrar är gjorda.
Entréplanet:
En trappa leder till huvudingången på mellanplanet där man kommer in i ett välkomnande entrérum. Till vänster finns två toaletter. Rakt fram genom en pampig gjutgärnsdörr kommer man in i en korridor som delar av den östra, bostad/kontorsdelen bestående av tre rum och badrum från den västra delen som består av tre sällskapsrum i fil. På västra sidan finns en 60 kvm stor salong med en  stor halvcirkelformad fönstervägg i äkta funkis stil som låter ljuset flöda in och erbjuder en fantastisk utsikt mot parken och Tivedsskogarna. I salongen finns dessutom en öppen spis med insats. I förlängningen ligger en ca 30 kvm stor matsal/bibliotek med plats för 30 sittande gäster och ett mindre matsal med pentry. Matsal/bibliotek är genom en serveringsgång förbindelse med restaurangköket.
Köket som är på ca 50 kvm uppfyller kriterier för restaurangkök med ändamålsenlig planlösning, lämpliga ytskikt, ventilation, inventarier, utslagsvask, avlopp m.m.
Från köket går man ut i en mindre hall med utgång på södra husgavel. I hallen finns en toalett och ingång till personal/omklädningsrum samt trappa ned till suterrengplanet.
Ovanvåning:
Ovanvåning når man med en generös trappa från entrérummet vid norra ingången och från en utvändig trappa på södra gaveln. Den utvändiga trappan gör det möjligt att nå ovanvåningen från gårdsplanen utan att gå igenom huset vilket är fördelaktigt om man vill separera verksamheter på mellanplanet från dem på ovanvåningen.
En korridor går i nord-sydlig riktning längst hela övre planet med 7 dubbelrum på vardera sidan. Våtutrymmen ligger på norra och södra änden av korridoren och består av två duschar och två toaletter på vardera sidan. Ett av rummen har ett eget wc. Från alla rum har man vacker utsikt mot parken och skogen.
Suterrängplanet:
sträcker sig längst hela huset och innefattar generösa sällskapsutrymmen, relaxavdelning med bastu, flera duschar och toaletter, två förrådsrum och vinkällare.
Här finner man ett stort konferensrum på ca 60 kvm med fönster i halvcirkel och utgång till gårdsplanen. En toalett finns intill konferensrummet.
I relaxavdelningen finner man bastu för 8-10 personer, ett omklädningsrum, två avkopplingsrum, två duschar och en toalett.
Intill relaxavdelningen finns ytterligare två duschrum och vinkällare.
Här finner man dessutom tre förråd och pannrum.
I pannrummet finns en ved/loggspanna, en oljepanna, två ackumulatortankar och varmvattenberedare.
Exteriör:
Huset har en ny ljus träpanelfasad lagd 2017. Nytt tjärpappstak lades 2009. Fönster och dörrar har fortlöpande underhållits och är i gott skick.

Annexet

Annexet är en tvåplans suterrängbyggnad uppförd i 1985 med ca 300 kvm på vardera plan. Byggnaden är fortlöpande underhållen och i fint skick. En invändig brandtrappa förbinder båda planen. Annexet ligger ca 20 meter från huvudbyggnaden. Fastigheten är anpassad för rullstolsburna.
Entréplan
har två ingångar vilka leder till två identiska bostadsavdelningar vilka möts i ett stort gemensamt vardagsrum. Detta rum kan i sin tur delas av med en vikvägg så att man får två helt skylda bostadsdelar.
I anslutning till varje ingång kommer man in i en hall varifrån man på ena sidan når våtutrymmen, och på andra sidan sovrumsavdelning. Rakt fram ligger allrum med pentry. Våtutrymmen består av två rymliga duschar och två toaletter. En toalett är anpassad för rullstolsburna. Sovrumsavdelning består av en korridor med tre rum på vardera sidan. Allrummet har en behaglig atmosfär då ljuset och den vackra utsikten gör att man vill sätta sig ned med en kopp kaffe eller the och se ut mot parken och ta det lugnt.
Suterrängplan
På detta plan finns ett stort konferensrum, ett grupprum, ett motionsrum, ett kontor, ett sovrum, två toaletter och en dusch. Här finns också ett fräscht tvättrum med ett förråd och ett pannrum.
Det stora konferensrummet på ca 60 kvm kan delas av med en vikvägg. Intill rummet finns en trappa upp till boendeavdelningen på entréplanet.
Annexet har uppvärmning med värmepumpar luft-vatten. I pannrummet finns en elpanna med inbyggd ackumulatortank och två varmvattenberedare.
Brandlarm finns.
En inbyggd spiraltrappa/brandtrappa förbinder sutterängplanet med ovanvåningen.
Annexet är godkänt för HVB verksamhet.

Småhusbyggnad lantbruk:
Tegelvillan

I närheten av huvudbyggnaden, omgiven av fruktträdgårdar ligger en charmig villa på 1,5 plan. Huset ligger inbäddat i grönska från omgivande fruktträd och infarten kantas av två majestätiska ekar.
Huset har väldisponerade 110 kvm med mycket ljus och gammaldags charm bevarad. Byggd 1920. Ombyggd på 1960-talet. Fortlöpande underhållen och moderniserat. Boyta 110kvm.
Vacker utsikt från alla fönster mot fruktlundar, dammar och omgivande parken.
Entréplan
Ljusa utrymmen med ljusinsläpp från flera håll. Möblerbar hall, lantkök, två rum, badrum och pannrum. I ena rummet har man det gamla planktaket kvar, målat i ljusgrå linoljefärg. I det fönsterförsedda badrummet med mosaik väggar finns ett badkar och handfat. Från badrummet går man in i panrummet där det finns en elpanna.
Övre plan
En invändig trappa leder till ovanvåningen med tre rymliga sovrum och WC. Ett av rummen har en gå in garderob, och ett har en hel vägg med inbyggda garderober.

Övriga byggnader på gården är:
En ekonomibyggnad (tidigare snickeri), ett äldre stall, en ligghall/vedbod, tre garage och en jordkällare.

Ekonomibyggnad
Byggnaden är på två plan med ca 320kvm vardera, ursprungligen byggd för snickeriändamål. Väggar av cementblock med utvändig isolering och träpanel. Gjutet golv i bägge planen. El och vatten finns. Förberett för avlopp. Många fönster ger mycket ljus och därmed många användningsmöjligheter som till ex. verkstad, förråd, stall m.m.
Stallet
Äldre stall på ca 200kvm. På varje gavelsida finns ett isolerat rum som kan t. ex användas till sadelkammare m.m.
Ligghall
Ca 100kvm. Många användningsområden te.x ligghall för djur, vedbod m.m.
Garage
Tre separata garage. Ett med avlopp.
Jordkällare
Jordkällare med avlopp.
 
Driftskostnad
Försäkringsinformation
Fastigheten är försäkrad hos Länsförsäkringar och Gjensidige
Summa driftkostnad
92 950 SEK/år
Kostnaden är beräknad när fastigheten används som privatbostad.
Fastighetsskatt/-avgift
5 108 SEK/år
 
Övriga rättigheter och belastningar

Gemensamhetsanläggning
Andel i samfällighet/GA:
Tibro Häradsallmänningen Östra Stöpen S:1
Skövde Häradsallmänningen Östra Stöpen S:2
Lilla Lindhults Samfällighetsförening, Org.nr: 716410-7315 (vägförening)
Rättigheter last
Last: Ledningsrätt Starkström, 16-BÄL-351.1
Last: Officialservitut Avlopp, 1663-1012.3
Last: Officialservitut Vattentäkt, 1663-1012.2
Last: Officialservitut Väg, 1663-1012.1