Huvudbyggnad (Herrgården)

Huvudbyggnad är en mycket vacker arkitektritad byggnad i funkisstil på tre plan med praktisk planlösning, mycket ljus och vacker utsikt från alla fönster. Ett halvcirkelformat fönsterparti på ovanvåningen och grundplanet ger en tilltalande atmosfär till sällskapsutrymmen.
Varje plan är på ca 400 kvm. Byggd 1947, ombyggt och totalrenoverat 1986-87. Därefter fortlöpande varsamt renoverad och moderniserad. År 2007 byggdes ett nytt pentry och ett nytt badrum på mellanplanet.
Suterrängplanet är byggt i sten/betong, mellanplanet och ovanvåningen har träkonstruktion. Huset uppvisar hög kvalitet när det gäller materialval och hantverksutförande.
Huvudbyggnaden har en brandtrappa på södra gaveln. Nytt tjärpappstak anlades 2009. Ny träpanelfasad 2017. Fortlöpande underhåll av fönster och dörrar är gjorda.

Entréplanet:
En trappa leder till huvudingången på mellanplanet där man kommer in i ett välkomnande entrérum. Till vänster finns två toaletter. Rakt fram genom en pampig gjutgärnsdörr kommer man in i en korridor som delar av den östra, bostad/kontorsdelen bestående av tre rum och badrum från den västra delen som består av tre sällskapsrum i fil. På västra sidan finns en 60 kvm stor salong med en  stor halvcirkelformad fönstervägg i äkta funkis stil som låter ljuset flöda in och erbjuder en fantastisk utsikt mot parken och Tivedsskogarna. I salongen finns dessutom en öppen spis med insats. I förlängningen ligger en ca 30 kvm stor matsal/bibliotek med plats för 30 sittande gäster och ett mindre matsal med pentry. Matsal/bibliotek är genom en serveringsgång förbindelse med restaurangköket.
Köket som är på ca 50 kvm uppfyller kriterier för restaurangkök med ändamålsenlig planlösning, lämpliga ytskikt, ventilation, inventarier, utslagsvask, avlopp m.m.
Från köket går man ut i en mindre hall med utgång på södra husgavel. I hallen finns en toalett och ingång till personal/omklädningsrum samt trappa ned till suterrengplanet.



Ovanvåning:
Ovanvåning når man med en generös trappa från entrérummet vid norra ingången och från en utvändig trappa på södra gaveln. Den utvändiga trappan gör det möjligt att nå ovanvåningen från gårdsplanen utan att gå igenom huset vilket är fördelaktigt om man vill separera verksamheter på mellanplanet från dem på ovanvåningen.
En korridor går i nord-sydlig riktning längst hela övre planet med 7 dubbelrum på vardera sidan. Våtutrymmen ligger på norra och södra änden av korridoren och består av två duschar och två toaletter på vardera sidan. Ett av rummen har ett eget wc. Från alla rum har man vacker utsikt mot parken och skogen.





Suterrängplanet:
sträcker sig längst hela huset och innefattar generösa sällskapsutrymmen, relaxavdelning med bastu, flera duschar och toaletter, två förrådsrum och vinkällare.
Här finner man ett stort konferensrum på ca 60 kvm med fönster i halvcirkel och utgång till gårdsplanen. En toalett finns intill konferensrummet.
I relaxavdelningen finner man bastu för 8-10 personer, ett omklädningsrum, två avkopplingsrum, två duschar och en toalett.
Intill relaxavdelningen finns ytterligare två duschrum och vinkällare.
Här finner man dessutom tre förråd och pannrum.
I pannrummet finns en ved/loggspanna, en oljepanna, två ackumulatortankar och varmvattenberedare.


Exteriör:
Huset har en ny ljus träpanelfasad lagd 2017. Nytt tjärpappstak lades 2009. Fönster och dörrar har fortlöpande underhållits och är i gott skick.

Huvudbyggnad entréplan
Huvudbyggnad övre plan
Huvudbyggnad soutterängplan